Bir marka için müşteri her şeydir, müşteri yoksa hiçbir şey yoktur. İşte bu yüzden markaların, daha fazla müşteriye ulaşmak için satışlarını geliştirmeleri ve desteklemeleri bir zorunluluk.
Satış ekiplerinin başarısının ölçülmesi için en önemli gösterge, kendileri için yıllık ve/veya aylık olarak belirlenen kotalar. Satışa dair her şey kota ile ölçülüyor. Peki, satış ekipleri bu kotayı tek başına doldurabilir mi? Bunun cevabı elbette kocaman bir ‘hayır’!
Dünya genelinde yapılan araştırmalar satış ekiplerinin sadece yüzde 23 gibi bir azınlığının belirlenen kotalara desteksiz ulaşabildiklerini gösteriyor. Oysa beklenen kotanın tamamının doldurulması ve arzu edilen hedeflere ulaşılması. İşte bu yüzden satışların ve dolayısıyla gelirlerin artırılması için satış ekiplerinin desteklenmesi gerekiyor. Satış desteği, satış ekibinin başarısını doğrudan etkileyen ve pazarlamadan satış yazılımlarına, özel satış senaryolarından üçüncü parti kullanımına kadar tüm şirket kaynaklarını ifade eden bir çatı terimdir. Temel olarak satış desteği, satış ekibinin iş yükünü artırmadan satış performansının ve verimliliğinin artırılmasına yardımcı olan her şeyi kapsar.
Satış desteğinin öncelikli amacı, potansiyel müşterilerle etkileşim kurmak üzere satış ekiplerinin faaliyetlerini basitleştirmek, kolaylaştırmak ve dış kaynak kullanmak olarak ifade edilebilir. Elbette satış desteği sağlamanın belirlenmiş tek bir doğru yolu yoktur, bu nedenle her şirketin yaklaşımı farklılık gösterebilir. Her türlü farklı yaklaşıma rağmen markaların temel hedefi aynıdır; satış ekiplerine daha fazla müşteriyle etkileşim kurmaları ve buna bağlı olarak daha fazla satış yapmaları için ihtiyaç duydukları desteğin sağlanması.
Satış destek hizmetlerinin kapsamı oldukça geniş
Hızla dijitalleşen günümüz iş dünyasında satış destek hizmetlerinin temelini CRM’den web sitesine, potansiyel müşterilerin belirlenmesini destekleyecek uygulama ve yazılımlara kadar pek çok teknolojik altyapı uygulaması oluşturuyor. Markaların ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen bu dijital uygulamalar hem satış ekipleri hem de pazarlama ekipleri tarafından kullanılırken, tek hedefe odaklanılıyor: satışları artırmak.
Dijital uygulamalar dışında satış destek hizmetlerinin müşteriye doğrudan ulaşmayı sağlayan en önemli alanları potansiyel müşterileri hedefleyen faaliyetler, mağaza içi pazarlama ve müşteri ilişkileri yönetimi olarak sıralanabilir.
Potansiyel müşterilere ulaşmak için yapılacak hedefleme çalışmaları, satış ekiplerinin daha odaklı bir şekilde doğrudan hedef kitleye yönelik satış planlaması yapabilmesine imkan tanıyor. Her bir ürünün potansiyel alıcılarının özelliklerini, ihtiyaç ve beklentilerini bilerek yapılacak satış çalışmalarının başarı oranı mutlaka daha yüksek olacaktır.
Benzer şekilde mağaza içi pazarlama faaliyetleri de satış ekiplerinin hayatını kolaylaştıracak önemli satış destek hizmetlerinden biri. Mağaza içi doğrudan pazarlama çalışmalarında alanında uzman üçüncü partiler ve POSM hizmet sağlayıcılarla çalışmak markalar için kolaylaştırıcı olacaktır. Mağaza içi pazarlamada ürünlerin ve POSM malzemelerinin taşınması, depolanması, sunumu vb gibi pek çok detaylı faaliyetin konunun uzmanı bir hizmet sağlayıcı tarafından gerçekleştirilmesi, hem markaların hayatını kolaylaştıracak hem de daha etkili olacaktır. Mağaza içi pazarlama stratejinin belirlenmesi ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Sonuç olarak, satış destek hizmetleri, satış ve pazarlamayı ortak yol haritaları ile aynı çizgide tutmanıza yardımcı olacaktır. Satış desteği, satış ekibinizin potansiyel alıcıları en hızlı şekilde tanımasını, değerlendirmesini sağlayacağından, onlara en kısa yoldan ulaşmalarına ve satışları artırmalarına yardımcı olacaktır. Satış ekibiniz mutlaka son derece sıkı çalışıyordur ancak unutmayın, satış desteği ile satışlarınızı artırırken gelirlerinizin de yükselmesini sağlayabilirsiniz. Satış destek hizmetleri satış ekibinin işlerini ellerinden almak için değil onların daha verimli olmasını sağlamak için var.